«Sammen»

Kunstner Anna Berthelsen sammen med Aase Tone Lunden foran prøvesteinen. Sammen om utsmykking i Aktivitetsparken Friminutt.
"Sammen", som kanskje er ett av de aller viktigste ordene vi kan, blir navnet på kunsprosjektet som Vennesla-ungdommen skal skape foran Herredshuset til høsten

Og ikke bare ungdommen: 15. august møter kunstner Anna Berthelsen alle ansatte ved Vennesla ungdomsskole;  lærere, renholdere, kontorfolk, administrasjon og så videre. Litt senere i august skal alle de 500 elevene ved ungdomsskolen involveres.

Alle skal sammen skape kunstverket «Sammen» i parken som nå skal utvikles foran Herredshuset. Parken heter «Friminutt. Hver eneste en skal gi utforme og gi sin egen mosaikk inn i kunstverket.

Begynne på nytt. . . 

-Ting kan knuse og gå i stykker. Da kan vi sette sammen bitene til noe nytt. Det nye kan til og med bli flottere enn de som var fra før.  Vi synes det er fantastisk at ungdommen vil skape nytt og se framover – sammen, sier Bess Thormodsæter som koordinerer prosjektet sammen med kunstneren.

Målet er både en stein, en day-bed, ett fuglebad og kanskje flere ting i mosaikk i parken. Det aller største målet er å skape noe som ungdommen selv blir stolt av og en møteplass der både gamle og unge vil trives. Anna Berthelsen har både ordet "samskaping" og begrepet "Grønn urban bygd" som styrende for sitt arbeid.

Arbeidet med "prøvesteinen"  i sommer har Anna utført sammen med klasse 8B på ungdomsskolen og Moonlight og Kulturskolen. Hun er mektig imponert.

- Vi hadde de unge med hit, og de skapte ideer og utviklet prosjektet på en flott måte. De møtte Signe Rysstad og de andre eldre som lanserte planene om park med aktiviteter. Det var ungdommene selv som kom opp med navnet «Sammen». De har også bestemt at begrepene «ro» og «glede» skal prege dette arbeidet, forteller Anna Berthelsen.

Kunst og håndverklærer Aase Tone Lunden hjelper Anna Berthelsen med å få på plass «prøvesteinen» som skal ligge i parken i sommer. Hun minner om at kunstverket Lekende Vitaminer og maleriene i undergangene i Vennesla er like fine som da de var nye.

- Det skjer noe når ungdom selv blir deltakere og med på å utforme de offentlige rommene. Mestring og stolthet er nøkkelord, sier Lunden.

Anna Berthelsen er kunstneren som for tre år siden skapte kunstprosjektet «Lekende vitaminer» sammen med 800 barnehagebarn og barnehageansatte i Vennesla. Det var en steinspiral foran Kulturhuset som senere ble hengt opp ved Paviljongen i sentrum.

- Lekende vitaminer var for hele kommunen. Denne gang gjør vi noe spesielt for de som går på ungdomsskolen. Jeg håper på et ytterligere prosjekt der vi kan få alle bygdene Vennesla, Øvrebø og Hægeland til å skape noe felles. Egentlig var det ønsket, men nå må vi få til dette først, sier Anna.

Skryt fra forbipasserende

Et ektepar kommer forbi. De er fulle av lovord og skryter av Anna. De sier det er bra med kunst i Vennesla, bra at det jobbes med utsmykning og flere gode møteplasser.

- Endelig noe moderne kunst og noe urbant. Mer av det, for det er moro og fint, sier de tre venninnene som lufter hundene. Også de skryter av Anna og jobben hun gjør.

«Sammen» har en kostnadsramme på 100.000 kroner. En rekke sponsorer er med. CG Glass gir glass og mosaikk. Holbæk Anlegg har ordnet frakt Fra Kjell Nupens glasslager er det gitt noen røde glassbiter, slik at også en av landsdelens aller største kunstnere blir en del av prosjektet.

I august går «Sammen» fra prøveprosjekt til gjennomføring. Det blir spennende å følge med.

Nyttige lenker

Kontakt

Sosiale media

2024 © Vennesla foreningsportal